Ozan Keysan bio photo

Ozan Keysan

ODTÜ

WWW

Google+

Twitter

LinkedIn

Github

Mendeley - Akademik PDF ve Referans Programı

Eğer makale, ödev hazırlarken, tez yazarken hangi alıntının hangi makalede geçtiğini hatırlamıyorsanız ya da aradığınız dosyayı bulmak için klasör klasör geziyorsanız. Ya da alıntı yapacağınız kaynağı bulsanız bile amele gibi kaynakçaya yazarları, başlığı filan tek tek giriyorsanız bir referans düzenleme programına geçmenin vaktidir bence. Yok bu dediklerim için herhangi bir program kullanıyorsanız (Endnote, Zotero,Papers,JabRef …) ve memnunsanız yazının devamını okumaya gerek duymayabilirsiniz.

Programımızın adı: Mendeley. Resme tıklayıp programı kurabilirsiniz.

Mendeleyi kurup, sisteme üye olduktan sonra, bilgisayarınızdaki pdf leri arşivlemeniz, sınıflandırmanız çok kolay. Pdflerinizi programa tanıttıkça, başlığını, yazarlarını, makalesini internetten otomatik aratıp ekliyor. Ayrıca pdfniz hangi konuyla ilgiliyse etiketliyebiliyorsunuz, not alabiliyorsunuz. Beni cezbeden konulardan birisi de pdf dosyalarının üstüne doğrudan not alabilmeniz, yazıların altını çizebilmeniz…

Makale yazarken Word eklentisini kurduktan sonra tek yapmanız gereken, hangi referansı eklemek istediğinize karar vermek. Formatı da programın geniş olan arşivinden seçtikten sonra, worde(ya da open office’a) otomatik ekleniyor.

Referans eklemek için illa da dosyanın bilgisayarda kayıtlı olmasına gerek yok. Eğer internette dolaşırken hoşunuza giden bir makale bulursanız, tek tuşla arşivinize ekleyebilirsiniz (gerçi bu konuda Zotero kadar başarılı değil).

İşime yarayan başka bir özelliği de, (daha önce anlattığımız Dropbox programına benzer) birden fazla bilgisayar arasında eşleme yapabilmesi, ya da program yüklü olmayan bilgisayarlarda da internet aracılığıyla arşive ve referanslara ulaşabiliyor olmanız. Fikir vermesi açısından Mendeley’le ilgili bulduğum Türkçe bir sunumu da ekliyorum.


İlginizi Çekebilecek Diğer yazılar



comments powered by Disqus